2014. december 10., szerda

Mézeskalács recept

Nagyon finom mézes kalács recept. Azonnal élvezhető, nem kell várni, hogy visszapuhuljon és a fűszerek aránya miatt nagyon ízletes. Nekem nagyon bevált ez a mézes recept. Nagyon sokáig eláll, napokkal előbb is elkészíthető. Karácsonyra ajánlom. Nagyon kedves elfoglaltság  a gyerekekkel együtt az elkészítése, igazi élmény.

Hozzávalók: 

1 kg liszt,
4 dl porcukor,
2 kávés kanál szódabikarbóna,
2 kávés kanál fahéj,
2 kávés kanál őrölt szegfűszeg,
csipetnyi só,
10 dkg zsír, vagy margarin,
3 egész tojás,
2 és fél- 3 dl méz.

Cukormáz:
1 tojás fehérje,
7 dkg cukor,
pár csepp citromlé

Elkészítése:

A porszerű anyagokat összekeverjük, Ebbe belemorzsoljuk a zsiradékot. A halom közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat és az egészet jól összegyúrjuk. Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt kis részét az elején félre tesszük és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához. A deszkát bőven lisztezzük, hogy a tészta ne legyen lágy. A tésztát részletekben alaposan lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra sodorjuk, majd szaggatjuk.
Zsírozott, lisztezett sütőlemezen, közepesen forró sütőben sütjük. Vigyázat! Hirtelen megsül.

Amikor kihűlt cukormázzal díszítjük. 
Cukormáz készítésénél 1 tojásra 7 dkg cukrot számolunk, ezt gőz felett felverjük, pár csepp citromlével, vagy ecettel. Nyomózsákba tesszük és mintákat nyomunk a kalácskákra. 
Akár még a fenyőfa díszei is lehetnek a szép kis sütik.

Amióta ezt a receptet kipróbáltam, azóta csak ezt a mézeskalács receptet használom és nem cserélném le másikra, annyira bevált.
Mézeskalács