2015. február 23., hétfő

Currys csirkemell pitával (indiai)

Ezt az indiai currys csirkemellet a kisebbik lányom készítette el először és annyira ízlett, hogy azóta én is többször készítettem. Ráadásul a kurkuma, a gyömbér és fahéj fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén képződését, koleszterinszint csökkentő hatású és még számos egyéb egészségünkre ható jó tulajdonsággal bírnak.
Hozzávalók:

2 egész csirkemell felkockázva,
1 egész, vagy 1-2 teáskanál fahéj,
5-6 db szegfűszeg,
5-6 kardamon mag,
2 fej vöröshagyma,
2 teás kanál gyömbér,
3-6 gerezd fokhagyma,
2 teáskanál kurkuma,
1 teáskanál őrölt koriander,
2 teáskanál kömény,
1-2 teáskanál csili,
2-3 db paradicsom, vagy 1 doboz paradicsom püré,
csipetnyi só

Purihoz: (indiai puffasztott kenyér)

1 csésze liszt, ( 2,5 dl)
1 teáskanál só,
1 teáskanál olaj,
1-2 teáskanál fűszerkömény,
1/2 csésze víz,

A sütéshez:
olaj
Ételrecept-húsos-fűszeres
Currys csirkemell pitával

Elkészítése:

Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a fahéjat, szegfűszeget és kardamon magot. Addig pirítjuk, míg nem jön az illata, folyton keverjük, hogy le ne égjen. Az előre lereszelt hagymát belerakjuk a fűszeres olajba, tovább pirítjuk, amikor már a hagyma barna, akkor öntünk alá egy kis vizet, hogy a hagyma le ne égjen. Ezután fűszerezzük, ( nem kaptam kardamon magot ezért én 1 teáskanál cukrot tettem bele, mert a kardamon édeskés ízű, de ezt csak akkor már amikor a többi fűszert tettem bele). Tehát belekerül a gyömbér, a zúzott fokhagyma, kurkuma, koriander, kömény és a csili, összepirítjuk.
Ha friss paradicsommal dolgozunk, akkor azt előtte 10 percig kell főzni és úgy tesszük a fűszeres hagymához, vagy ha paradicsompürét használunk, azt mindjárt rakhatjuk a fűszerek után. Csak ezután kerül bele a hús kockákra vágva.Kis vizet teszünk alá és megfőzzük. Sűrű sárgás-barnás szaftot kell kapni a végére.

Puri elkészítése:

A hozzávalókból jól gyúrható tésztát kapunk, olajos kézzel átgyúrjuk, 15 percig pihentetjük.
Utána 8 részre osztjuk és olajos kézzel átgyúrjuk, majd kinyújtjuk egyesével kör alakúra.
Forró olajban egyesével sütjük, folyamatosan lenyomkodjuk, megfordítjuk, nyomkodjuk. Gyorsan sül. Aranybarnára sütjük.


Halrudak krumplipürével

Heti rendszerességgel ajánlatos halat fogyasztanunk, ez egy gyors és egyszerű módja, hogy eleget tegyünk az ajánlásnak. 30 perc alatt kész az ebédünk, vagy a vacsoránk és még egészséges is.

Hozzávalók: ( 2 személyre)

1 csomag 250 g.-os gyorsfagyasztott, panírozott halrudak,
olaj a sütéshez

A püréhez: 
1/2 kg burgonya,
diónyi vaj,
kevés tej
Ételrecept-halas
Halrudak krumplipürével

Elkészítése:

Forrósítsuk fel az olajat a serpenyőben, beletesszük a rudacskákat és sütjük, megforgatjuk, hogy a másik oldala is átsüljön. 6-8 perc alatt készre sütjük.

A krumplipüréhez a krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk és sós vízben megfőzzük.
Amikor megfőtt leszűrjük a levét. A leszűrt krumplihoz adunk diónyi vajat, egy kis tejet és habverővel kikeverjük. 20-30 perc alatt elkészül, és már tálalhatjuk is. Majonézt is kínálhatunk mellé.

Finom, egyszerű és könnyű ebéd vagy vacsora.