2017. június 30., péntek

Rostos őszibaracklé

Őszibarackból készítettem ivólét. A neten mindenhol csak hőkezelt változatokat találtam. Szerettem volna minél több vitamint megtartani a lében. Ezért a következőképpen készítettem el.
Rostos őszibaracklé
Hozzávalók:

40 dkg jó érett, de egészséges őszibarack,
2 dl víz,
1/2 citrom leve,
1 késhegynyi fahéj,
1 evőkanál méz

Elkészítése:

A barackokat megmostam, lehúztam a héját, kimagoltam. A barackhúsra öntöttem a vizet, a citrom levét, a mézet ( ez el is maradhat, vagy cukrot is tehetünk bele, ízlésünktől függően), a fahéjat és összeturmixoltam. Frissen világos színű nedűt kapunk, ebben még nagyon sok a C vitamin. Állásában barnulni kezd, ahogy bomlik a C vitamin, de még így is sokkal többet tartalmaz, mint a forralt változatok.
Egy nagy pohárral megittam frissen és készítettem másnapra is, jól behűtöttem. Ezekbe nem tettem tartósítót.
Mivel öt kiló barackom volt és mindet nem fogyasztottam el azonnal, ezért a többi lébe már tettem 1 késhegynyi nátrium benzoátot. A fenti adaghoz tettem 1 késheggyel. Ekkora adagokban készítettem, mert egyrészt könnyebben turmixoltam össze, másrészt pedig ekkora adagban még nem barnult meg a barack. Alaposan kimosott üvegekbe töltöttem és azonnal lezártam.
Sárgabarackból is fogok készíteni.

U.I.:  Én így fogyasztottam, de vízzel lehet tovább hígítani.