2014. december 11., csütörtök

Búrkifli

Ma a búrkifli receptem osztom meg veletek, úgy ahogy én csinálom.  Nagyon laktató és frissen isteni finom!
Az eredeti búrkifli az leveles tésztából készül és édes... Ez nem az a recept!  Az enyém kelt tésztával készül és sós...Húsvétra sonkával töltve vendégvárónak ajánlom.

Hozzávalók:

1/2 kg sima liszt,
1/2 kg rétes liszt,
1 evő kanál cukor,
1 evő kanál só,
1/2 liter langyos tej,
7 dkg élesztő, (nem kell keleszteni!)
2 dl étolaj

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk és 4 cipóra osztjuk, és 1 órát pihentetjük.
Amikor megkelt a cipókat külön-külön kisodorjuk és 16 felé vágjuk. A vastagabb végébe egy kis kocka margarint teszünk, és feltekerjük. Tojássárgával megkenjük a kis kifliket és szezámmaggal, vagy más magokkal megszórjuk. Magok helyett sajtot is reszelhetünk rá. Forró sütőben szép pirosra sütjük. (6-7 fokozaton).

A margarin helyett, sonkával is tölthetjük a kis búrkifliket. Húsvétkor a sonkával töltött kiflicske igazán ideális finomság.

Nálunk ez a finomság is a "mindenki szereti" kategóriába tartozik.

Jó étvágyat hozzá!
Búrkifli (kelt)

2014. december 10., szerda

Mézeskalács recept

Nagyon finom mézes kalács recept. Azonnal élvezhető, nem kell várni, hogy visszapuhuljon és a fűszerek aránya miatt nagyon ízletes. Nekem nagyon bevált ez a mézes recept. Nagyon sokáig eláll, napokkal előbb is elkészíthető. Karácsonyra ajánlom. Nagyon kedves elfoglaltság  a gyerekekkel együtt az elkészítése, igazi élmény.

Hozzávalók: 

1 kg liszt,
4 dl porcukor,
2 kávés kanál szódabikarbóna,
2 kávés kanál fahéj,
2 kávés kanál őrölt szegfűszeg,
csipetnyi só,
10 dkg zsír, vagy margarin,
3 egész tojás,
2 és fél- 3 dl méz.

Cukormáz:
1 tojás fehérje,
7 dkg cukor,
pár csepp citromlé

Elkészítése:

A porszerű anyagokat összekeverjük, Ebbe belemorzsoljuk a zsiradékot. A halom közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat és az egészet jól összegyúrjuk. Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt kis részét az elején félre tesszük és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához. A deszkát bőven lisztezzük, hogy a tészta ne legyen lágy. A tésztát részletekben alaposan lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra sodorjuk, majd szaggatjuk.
Zsírozott, lisztezett sütőlemezen, közepesen forró sütőben sütjük. Vigyázat! Hirtelen megsül.

Amikor kihűlt cukormázzal díszítjük. 
Cukormáz készítésénél 1 tojásra 7 dkg cukrot számolunk, ezt gőz felett felverjük, pár csepp citromlével, vagy ecettel. Nyomózsákba tesszük és mintákat nyomunk a kalácskákra. 
Akár még a fenyőfa díszei is lehetnek a szép kis sütik.

Amióta ezt a receptet kipróbáltam, azóta csak ezt a mézeskalács receptet használom és nem cserélném le másikra, annyira bevált.
Mézeskalács




2014. december 9., kedd

Finom almás sütemény recept


Az évek során nagyon sokféle, jobbnál-jobb receptet gyűjtöttem össze, amit ide szépen apránként feltöltögetek. Blogomat mivel is kezdhetném mással így karácsony táján, mint egy nagyon finom almás süteménnyel.
 Íme az egyik kedvenc receptem:

Hozzávalók:

1,5 kg alma,
8 tojás,
18 dkg porcukor,
3 evőkanál víz,
20 dkg liszt,
fél csomag sütőpor,
1 evőkanál kakaó

A krémhez:
1/2 liter tej,
2 csomag vaníliás pudingpor(főzős),
25 dkg margarin,
18 dkg porcukor,

A tetejére:
1 torta bevonó

Először alufóliával kibélelünk egy tepsit (közepes nagyságút), kevés olajjal megkenjük.
A 1,5 kg meghámozott, kicsumázott almát szeleteljük és szorosan egymás mellé fektetjük a tepsibe.
A tojássárgákat a porcukorral és a vízzel habosra keverjük, hozzá adjuk a lisztet, a sütőport meg a tojások habját. Felét rásimítjuk az almára, majd a maradék tésztához hozzákeverjük a kakaót. Ezt rákenjük a sárga tészta tetejére.
Előmelegített sütőben közepes lángon sütjük.
Miközben sül a tészta, megfőzzük a pudingot (cukor nélkül) és amíg a puding hűl, addig a margarint habosra keverjük a cukorral. Majd amikor a puding kihűlt hozzá keverjük a margarinos cukorhoz.
A már kihűlt süteményről lehúzzuk az alufóliát. A süti érdekessége, az hogy a tészta alja lesz a teteje, vagyis az alma lesz felül, erre kenjük a krémet.
Végül olvasztott csokoládéval bevonjuk a tetejét.

Szeletelésnél a csokoládé meleg késsel szépen vágható. 

Nagyon finom! Érdemes elkészíteni...
Almás sütemény


Az almás süti receptem, megjelent a Gasztrostúdió oldalán is:

http://www.gasztrostudio.hu/recept/almas-suti-707