2015. április 11., szombat

Hortobágyi húsos palacsinta

 Annyi maradék pörköltem volt, hogy egy embernek sok, kettőnek kevés lett volna. Így aztán egy varázslatos fogást a hortobágyi húsos palacsintát készítettem belőle.

Hozzávalók: ( 2 személyre)

pörkölt maradék,
2 dl tejföl,
6 db palacsinta,
ételrecept-maradékból
Hortobágyi húsos palacsinta

Elkészítése:

A pörköltből kiszedtem a húst, a szaftjához adtam 1 dl tejfölt és ezt összeforraltam. Ebből a szaftból tettem egy kicsit a húshoz és összeturmixoltam, kenhető állagú masszát kaptam, amit elosztottam a hat palacsintára, majd mindegyik oldalát behajtottam, így négyszögletes palacsintát kaptam, ezeket beletettem egy sütőtálba. A tejfölös szaftot ráöntöttem a palacsintákra, majd még meglocsoltam 1 dl tejföllel. Forró sütőben átmelegítettem a palacsintákat és azonnal tálaltam. Kettőnknek bőségesen elég volt vacsorára.
Készítettem már csirkéből, disznóhúsból is. Mindegyik finom.



2015. április 8., szerda

Diós tekercs

Piskótatekercs diós krémmel töltve, nagyon régi receptem, a gyűjteményem elejéről. Egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni, viszont annál finomabb.

Hozzávalók:

A piskótához:
5 tojás,
5 evőkanál cukor,
5 evőkanál liszt,

A krémhez:
8 evőkanál porcukor,
5 evőkanál tej,
12 dkg darált dió,
20 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor,

Hinteni:
darált dió
Diós tekercs

Elkészítése:

A piskótához a tojások fehérjéit szétválasztjuk a sárgájától. Először a tojásfehérjét verjük fel habnak, majd a tojássárgákat keverjük habosra a cukorral, ezután kerül bele a liszt. Aztán óvatosan belekeverjük a tojásfehérjék habját, úgy hogy ne törjön meg a hab.
Beleöntjük zsírozott, lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, egyenletesen elsimítjuk. Forró sütőben sütjük. A piskótát tíz percig nem szabad megnézni, mert akkor összeesik! Kb. 15 perc alatt megsül, tűpróbával ellenőrizhetjük.
A megsült piskótát kiborítjuk egy tiszta konyharuhára és azonnal feltekerjük, úgy hagyjuk kihűlni.

A krémhez a cukrot elkeverjük a tejben és felforraljuk, beletesszük a darált diót és felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűlt, habosra keverjük a vajat a vaníliás cukorral és kanalanként hozzáadjuk a diót is.

Kicsomagoljuk a piskótát, megkenjük a krémmel, hagyunk egy kis krémet a tetejére.
Feltekerjük és a tetejét is megkenjük vékonyan a krémmel, majd darált dióval megszórjuk.
Egy órára hűtőbe tesszük, majd utána srégen szeleteljük.

Mindent szeretek, ami diós ezért aztán nagyon sok diós receptem van.

2015. április 6., hétfő

Baconos csirkemell őzgerincben

A csirkemellkockák, sajt és baconszalonna kombinációja mennyei ízharmóniát alkot. Húsvéti menünk főfogása. Már az illata is étvágygerjesztő volt...
Ez a receptem megvan valahol egy fecnin.., de nem találtam meg, ezért a netten néztem körül és a Barbi konyhájából  készítettem el. Ő csirkés alagút néven tette közzé. Az eredeti recept itt található.

Hozzávalók:

3 nagyobb csirkemell filé,
3 csapott evőkanál liszt,
2 dl tejföl,
2 tojás,
1 csokor petrezselyemzöld, vagy 1 púpozott evőkanál szárított petrezselyem,
3 jó marék reszelt trappista sajt,
só, bors,
Annyit változtattam,hogy én tettem még bele piros pritaminpaprikát is.
Ételrecept-sültek
Baconos csirkemell őzgerincben

Elkészítése:

Az őzgerincformát kibéleljük baconnel. Mégpedig úgy, hogy a szelet hol az egyik, hol a másik szélén lógjon ki és legyen a szeleteken átfedés. A forma két végét se felejtsük ki.
A csirkemelleket apróra felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk.
A tojásokat villával kicsit felverjük, sózzuk, belekeverjük a tejfölt, a lisztet és a petrezselyemzöldet , a felkockázott paprikát, valamint egy marék sajtot is.
Végezetül beleforgatjuk a csirkehúst is.
A baconnel kibélelt formába jön először egy marék sajt, szépen eloszlatva, erre kerül a csirkés masszánk, majd a maradék sajt kerül a tetejére. Erre gondosan ráhajtogatjuk a lelógó szalonnát. Ahol marad rés azt kipótoljuk baconnel.
Forró sütőben sütjük, a biztonság kedvéért egy tepsibe helyezzük, ha kifolyna a leve, legyen mi felfogja. (Nekem nem folyt ki semmi.)
Szép pirosra sütjük kb. 1 óra alatt. Amikor szép piros a teteje, akkor kivesszük,óvatosan  kiborítjuk egy tepsibe és megpirítjuk a másik oldalát is.
Fenséges ízkombináció, alig vártuk hogy kész legyen!
Rizzsel és felkockázott zöldségsalátával tálaltam.

Jó étvágyat hozzá!

2015. április 4., szombat

Sajtos perec

A szalagárés, sajtos perec ropogós és mégis omlós aprósütemény, csak úgy eteti magát...
Húsvétkor erre a finomságra esett a választásom.

Hozzávalók:

1 ráma margarin,
2 dl tejföl,
1 tojás,
15 dkg sajt,
50 dkg liszt,
1 csomag szalagáré,
2 kávés kanál só
Sós sütemények-sajtos
Sajtos perec

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval és a szalagáréval, majd elmorzsoljuk a margarint a liszttel. Ezután mehet bele a tojássárgája és a tejföl, valamint 10 dkg sajt. Jól összedolgozzuk, majd egy órát hideg helyen pihentetjük. Ezután fél centiméter vékonyra kinyújtjuk és pereckiszúróval kiszaggatjuk a pereceket.
A tojásfehérjét villával felverjük habnak és ezzel megkenjük a pereceket, majd  belemártjuk a sajtba, így a sajt ráragad a tésztára. Kizsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. Forró sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A maradék tésztával ugyan így járunk el.

Nálunk mindig nagy sikere van, az egyik legjobb receptem.


2015. április 2., csütörtök

Itt a húsvét, s jön a nyuszi.


Repül hozzátok egy nagy puszi.
Ölelésem legyen veletek.
Boldog és Áldott húsvétot kívánok mindenkinek!




Lányoknak sok locsolót, fiúknak sok piros tojást!

2015. április 1., szerda

Tojásfestékek a konyhánkból


       A tojásokat mindig mossuk meg és zsírtalanítsuk festés előtt csak akkor fogja be egyenletesen a festék.
  • Pirosas, barna színt érünk el, ha a vöröshagyma héjában főzzük meg a tojásokat, minél tovább áll a lében annál sötétebb lesz a színük a tojásoknak. Annyi hideg vízbe beáztatott hagymahéjra rakjuk a tojásokat, hogy a lé lepje el az egészet és úgy főzzük meg. Ha hideg vízbe tesszük a tojásokat akkor nem reped meg a héja. A forrástól számított 10 perc főzés elég, minél tovább  hagyjuk a lében, annál sötétebbek lesznek a színek.
  • Piros színt kapunk, ha lila hagyma héját használunk.
  • Barna színt érhetünk el, ha fekete kávéba, vagy erős teába tesszük a tojásokat, hagyjuk benne állni.
  • Sárga színt eredményez, ha sárgarépát, narancshéjat áztatunk be, majd felfőzzük és ebbe a lébe rakjuk a tojásokat. A kurkuma fűszer is megfelelő erre a célra, gyönyörű sárga színt eredményez a használata. Minél tovább áll benne a tojás annál intenzívebb lesz a színe.
  • Vörös színt eredményez, ha fél liter céklalébe teszünk 2 evőkanálnyi ecetet és ezt negyed óráig főzzük és ebbe áztatjuk a tojásokat. Minél tovább hagyjuk a lében annál sötétebb színt kapunk, ha rögtön kivesszük akkor rózsaszínű tojásaink lesznek.
  • Zöld színt valamilyen zöld növénnyel, mint például a spenót érhetünk el. Fél órán keresztül főzzük a növényt, annyi vízben, ami épp hogy csak ellepi, majd ebbe a lében festhetjük a tojásainkat.
  • Kék színt, pedig vörös káposzta főzetével érhetünk el. Egy nappal előbb kell megfőzni az összevagdalt káposztát, annyi vízben, hogy éppen csak ellepje, félóra főzés itt is elég. A tojásokat kékre fogja festeni másnap. A bodzabogyó és az áfonya is kékre festi a tojást.
A festékből óvatosan kivéve papíron szárítsuk meg a tojásokat, majd egy puha ruha segítségével egyenletesen kenjük át disznózsírral. Szép fényes és vegyszer mentes színes tojásokat kapunk.