2014. december 30., kedd

Mézes krémes recept

Minden karácsonykor elkészítem, mert ezt a süteményt mindenki szereti. Klasszikus magyar süteményes recept, nagyanyám is így készítette. Ajánlom mindenkinek nem csak karácsonyra!
A lapokat akár napokkal előbb is el lehet készíteni, eláll, és minél tovább áll annál puhább lesz.

Hozzávalók:

 4 laphoz:

 1 tojás,
6 dkg zsír,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
3 evőkanál olvasztott méz,
3 evőkanál tej,
15 dkg porcukor,
45 dkg liszt

Krémhez:

20 dkg porcukor,
10 dkg vaj,
3 dl tej,
4 evőkanál búzadara,
barack lekvár

Elkészítése: 

A tojást elkeverjük a zsírral és a többi hozzávalóval, majd takarék lángon összeolvasztjuk az egészet.
A tűzről levéve belekeverünk 45 dkg lisztet. Addig olvasztom össze, amíg langyos nem lesz, mert amikor langyos, akkor sokkal könnyebben felveszi a lisztet, könnyen lehet gyúrni, sodorni. Összedolgozzuk, majd 4 cipóra osztjuk. Fél órai pihenés után tepsi hátán sütjük.( Közepes méretű tepsi.) Vigyázat gyorsan sül! Hagyom kihűlni a lapokat.

A krém készítése két lépcsős,
 először a tejben megfőzőm a darát és hagyom kihűlni.
Addig a cukrot habosra keverem a vajjal, majd amikor kihűlt a dara, kanalanként hozzá keverem a vajas masszához.

Az első lapot megkenem a darakrém felével, a második lapot lekvárral kenem meg, majd a harmadik lapra ismét  darakrém kerül, a negyedik lap üres marad. Leterítem papírral, majd nehezéket rakok rá, hogy összepréselődjön. Amikor a nehezék lekerül akkor szitálok rá porcukrot. Majd szeletelem.



Jó étvágyat hozzá!
Mézes krémes





2014. december 16., kedd

Kürtöskalács recept

Otthon is elkészíthető a kürtös kalács receptje. Ha nincs kürtöskalács sütőfád, nem számít, meg lehet oldani kreatívan. Nézd meg hogyan! Isteni finom, még melegen az íze mennyei! És azok az illatok...


Hozzávalók:

Tésztához:

75 dkg liszt
2 db tojás
10 dkg Rama margarin
1 dl tej (langyos)
3 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
1 db citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só

Díszítéshez:

cukor
dió darált

Elkészítése: 

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, 1 evőkanál cukorral.
Az egészet beleöntjük a lisztbe, a tojásokat is beletesszük, ezután a puha margarint, és a citrom héját, vaníliás cukrot, sót is. Az egészet összedolgozzuk, dagasztjuk. Majd letakarva hagyjuk 1 órát pihenni. Amikor már a duplájára kelt, akkor lisztezett deszkán kisodorjuk, 2 cm-es  csíkokra szeljük. A beolajozott nyársakra tekerjük, spirál alakban, úgy hogy a tésztacsík épphogy fedje egymást. A végét egy kicsit odanyomjuk, hogy nehogy leváljon. Ezután tojással megkenjük és beleforgatjuk a diós kristálycukorba, szépen álló helyzetben, berakjuk a tepsibe és pirosra sütjük. 

A díszítésnél a diós kristálycukor helyett, (vagy mellett) lehet használni mákot, diót, kristálycukrot, fahéjat, kinek milyen a szájíze, aszerint. 

Ha nincs kürtöskalács sütőfád, az sem baj. Meg lehet ezt oldani másképp is.
Lehet használni sörös, vagy üdítős dobozt (fémdoboz).  Valamilyen keménypapírból készült gurigát, mint a lefogyott alufólia rúdját, vagy a lefogyott papírtörlő rúdját, stb. A lényeg bár mit is használsz, előtte vond be alufóliával, alaposan olajozd meg. Erre tekerd a tésztacsíkokat, de a szélétől egy picit hagyj el, hogy amikor leveszed a formáról, akkor megtudd fogni. Egyébként az olajnak köszönhetően könnyen lecsúszik. 



Kellemes estét kívánok minden olvasómnak! 
Kürtöskalács 





Vaníliás karika

Ezt a süteményt, a vanília illata és jellegzetes íze teszi igazán ínycsiklandozóvá, és látványnak sem utolsó. Linzer tésztát készítünk, amikor kisül, lekvárral összeragasztjuk őket. Nagyon régi receptem. Hosszú évekig igazi sláger volt nálunk. Most újra felfedeztem...

Hozzávalók:

50 dkg liszt,
25 dkg margarin,
25 dkg cukor,
3-4 tojássárgája,
1 vaníliás cukor,
citromhéj,
egy kevés citromlé,
csipet só

Ragaszáshoz:
Baracklekvár

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk és legalább egy órát pihentetjük (hideg helyen). Utána vékonyra sodorjuk, kiszaggatjuk a formával. Előmelegített sütőben sütjük, majd még melegen beleforgatjuk vaníliás porcukorba, és baracklekvárral összeragasztjuk őket. 



Jó étvágyat hozzá!
Vaníliás karika

2014. december 15., hétfő

Almás pite

Kértétek tőlem az almás pite receptjét. Íme itt van! Ez egy nagyon régi receptem, de nagyon szeretjük! Számtalanszor készítettem már el. Már a nagyanyám is ismerte, és így készítette el.
Télen, egy igen olcsó vitaminpótló sütemény.

Hozzávalók:

35 dkg liszt,
fél csomag sütőpor,
15 dkg zsír,
1 tojás,
10 dkg porcukor,
kis tej,
csipet só.

Töltelékhez:

80 dkg alma,
10-15 dkg cukor,
1 kávés kanál törött fahéj,
1 vaníliás cukor,
Aki szereti tehet még bele 10 dkg mazsolát, 5 dkg darált diót, de ez el is hagyható.
Almás pite

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Bekeverjük a cukorral és a többi hozzávalóval.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk a zsírt a liszttel. Hozzáadjuk a sót, a tojást, és a porcukrot, valamint annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Jól összedolgozzuk és pihenni hagyjuk. Ketté osztjuk és az egyik felét kinyújtjuk. A tepsit kizsírozzuk, lisztezzük, és a tésztát beletesszük.
Erre helyezzük rá az almás tölteléket, majd kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráhelyezzük a töltelékre. Megnyomkodjuk, tojássárgával megkenjük a tetejét, villával megszurkáljuk, és  már mehet is az előmelegített sütőbe. Szép pirosra sütjük.

Egyszerű, gyors, és finom!




2014. december 14., vasárnap

Finom pogácsa

Ezzel a pogácsával nem lehet betelni, olyan jó! Ebédre, vacsorára, bab és lencseleves mellé másodiknak, vendégvárónak ajánlom. Hajtogatással készülő tészta. A legfinomabb pogácsa receptem.

Hozzávalók:

60 dkg liszt,
25 dkg margarin,
1 pohár tejföl,
2 tojássárgája,
3 dkg élesztő,
kevés tej,
1 teáskanál cukor,
2 kávéskanál só

Elkészítése:

Az élesztőt egy kevés tejben felfuttatjuk a cukorral együtt.
Az egészet összegyúrjuk, 4-5 hajtogatjuk, 10 perces pihentetésekkel. Tojással megkenjük és szép világosra sütjük. A tepsiben kisütés előtt álljon még 10-15 percet, akkor nem borul le a teteje.

Úgyis el lehet készíteni, hogy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap sütjük.

Ez a kisebbik lányom kedvence. Amikor megkérdeztem tőle, hogy milyen tortát süssek neki, azt felelte - pogácsát.
Finom pogácsa

 Kellemes napot kívánok mindenkinek!

2014. december 13., szombat

Sajtosrudak

Ez egy nagyon egyszerű recept és gyorsan meg van. Ha gyorsan kell valamit sütni, akkor ez a recept ideális. A sajtot magokkal is helyettesíthetjük, a margarinos, sajtos tészta tetején

Hozzávalók:

25 dkg margarin,
2 dl tejföl,
1 tojássárgája,
5 dkg sajt,
50 dkg liszt,
1 csomag szalagáré,
ízlés szerint só,

A tetejére 20 dkg sajtot szórunk.

Készítése:

Összedolgozzuk a hozzávalókat, kinyújtjuk, majd késsel, vagy derelyevágóval  rudakat szelünk. Tojásfehérjével megkenjük a tetejét és megszórjuk sajttal. A tetejére sajt helyett én mákot, szezámmagot, pizzakrémet is tettem.
Sajtosrudak

2014. december 12., péntek

Napraforgó kenyér recept

Nagyon mutatós és nagyon finom ez a kenyértészta. Alig vártuk, hogy meghűljön...Nem könnyű az elkészítése, de az eredmény magáért beszél. Szezámmagos, napraforgómagos kenyér tészta.

Hozzávalók:

760 g liszt,
250 ml langyos tej,
125 ml olaj,
2 tojás,
1 kávéskanál cukor,
2 kávéskanál só,
1 csomag élesztő,
10 dkg vaj a kenéshez,
szezám-, napraforgómag
Napraforgókenyér 

Elkészítése:

Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, majd a többi alkotórésszel összekeverjük, dagasztjuk, kelesztjük. Jól kezelhető, simuló nem ragadós tésztát kapunk. Két részre osztjuk, majd a felét még öt részre. Az öt tészta darabból négyet 22 cm átmérőjű körré nyújtunk, az ötödiket 24 cm átmérőjű körré. Nagy méretű tepsibe sütőpapírt teszünk, ebbe kerülnek a lapok egymás tetejére, utolsónak a nagyobb,úgy, hogy a széle körbe lelógjon. Minden lapot külön-külön megvajazunk, csak a legfelsőt nem. 

A kör szélétől 1 cm-re kezdődően bevágjuk a tésztát csillag alakban nyolc helyen. A kapott háromszögeket ezután kifele hajtjuk, ezek a napraforgó külső szirmai.

Jön a másik tészta. Ennek a tésztának a negyedét félre tesszük. A 3/4 rész tésztát szintén öt egyenlő részre osztjuk.
 Négyet 18 cm-es körré, az ötödiket kicsit nagyobb 20 cm-es körré nyújtjuk. Ugyan úgy, mint az előzőnél, most is minden lapot külön-külön vajazva, belerakjuk középre a 20 cm tésztával a tetején. Ezeket is  a szélétől 1 cm-re indulva bevágjuk 8 részre csillag alakban. Ügyelve rá, hogy most a vágások a külső szirmok közepén legyenek, majd kihajtogatjuk a tésztát. Így a kisebb szirmok a nagyobb szirmok közé esnek. A maradék tészta lesz a közepe.
Az egész tésztát átkenjük tej-tojássárga keverékkel. Megszórjuk magokkal. A külső szirmok szezámmagosak, a közepe napraforgómagos.
Hagyjuk pihenni még 10 percet és mehet a sütőbe.

Egy igazi műalkotást kapunk, Nagyon finom, szeletelni nem lehet, csak tördelni.

Jó munkát hozzá!

A napraforgókenyér receptem  megjelent a receptabc.hu oldalon.

  
A sok-sok év alatt összegyűjtött, finom receptjeimet osztom meg veletek.