2015. október 11., vasárnap

Diós pogácsa

A tragédia óta nem volt kedvem se főzni, se sütni, de még a gép elé ülni sem! Vártam az unokáimat, így aztán nem nagy kedvel, de neki láttam a sütéshez, mert ugye a nagyi az mindig süt valami finomságot...Mivel a diónak van a szezonja, így diós pogácsával kedveskedtem a kis családomnak.
Diós pogácsa

Hozzávalók:
40 dkg liszt,
20 dkg darált dió,
25 dkg margarin,
1 pohár tejföl,
2 egész tojás,
1 sütőpor,
1 evőkanál cukor,
2  lapos  kávés kanál só

Kenéshez:
1 egész tojás

Elkészítése:

A porszerű anyagokat összekevertem, majd elmorzsoltam a margarinnal, hozzáadtam a tejfölt és a tojásokat, alaposan összegyúrtam. Kinyújtottam a tésztát kb. ujjnyi vastagra, késsel bevagdostam a tetejét először függőlegesen, majd merőlegesen is, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggattam a tésztát, majd megkentem  felvert tojással és egy kevés darált diót szórtam a tetejére. Zsírozott, lisztezett tepsibe raktam a kis pogácsákat, majd forró sütőben pirosra sütöttem.

Szép estét mindenkinek!
Dió gyógyhatása itt.

2015. szeptember 13., vasárnap

Fügeragú

A sok fügém, hogy ne vesszen kárba, igyekszem az étrendünkbe is beilleszteni. Ezért találtam ki ezt a ragút. Aki szereti az édes-savanyú ízeket, annak biztosan ízleni fog. Érdekes új ízek, de nekem bejött!
Sült hús mellé krumplipürével együtt tálaltam.
Fügeragú

Hozzávalók:

8 füge,
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál méz,
5 evőkanál ketchup,
1 lapos evőkanál liszt,  
2 dl víz,
1 ág kakukkfű,
csipet kurkuma,
csipet törött magyarbors,
csipet só
2 evőkanál olaj,

Elkészítése:

A hagymát megdinszteltem az olajon, hozzáadtam a fokhagymát is, megszórtam a liszttel, felengedtem a vízzel. Beletettem a ketchupöt és a mézet, valamint a fűszereket is, végén került bele a felaprított füge. Körülbelül 10-15 percig főztem és már kész is volt. Még melegen tálaltam a hússal és a krumplipürével együtt.


Fügelekvár

Ennyi fügém még sohasem volt, valamit kezdenem kellett vele, most lekvárt főztem belőle, tartósítószer nélkül.
Meg is kóstoltam, isteni az íze!
Fügelekvár

Hozzávalók: 

1 kg füge,
20 dkg cukor, ( a füge is jó édes, ezért nem raktam hozzá több cukrot.)

Elkészítése:

A fügét megmostam, majd négybe vágtam és elkevertem a cukorral. 24 órát hagytam pihenni. Másnap  egy lábasban felfőztem, addig főztem, amíg a kellő sűrűséget elérte. Ezután csírátlanított üvegbe töltöttem, lezártam és meleg dunsztba tettem.

A füge gyógyhatásai itt.

2015. szeptember 12., szombat

Nagyi titkai a házias ízekről receptekkel: Lángos

Nagyi titkai a házias ízekről receptekkel: Lángos: A lángost babgulyással párosítottam, a család nagy kedvence mindegyik. Kevés olyan étel van, ami mindenkinek egyformán bejön, de ez a páros...

Kókusz kocka

Nagyon régen sütöttem már ezt a sütit, ezért esett erre a finomságra a választásom.
Kókusz kocka

Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg cukor,
2 egész tojás,
5 dkg zsír,
4 evőkanál méz,
1/2 l tej,
35 dkg liszt,
1 csomag sütőpor.

Krémhez:
25 dkg margarin,
5 dkg kakaó,
4 evőkanál rum,
38 dkg cukor,
10 evőkanál tej,
2 csomag kókuszreszelék

Elkészítése:

A cukrot, tojást és a zsírt kikevertem, beletettem a mézet és a tejet is, ezzel is elkevertem. Végül beleraktam a sütőporral elkevert lisztet is. Habverővel kikevertem, majd zsírozott, lisztezett tepsibe öntöttem és megsütöttem. Kb. 40 perc alatt sül meg. Hagytam kihűlni, majd felkockáztam a tésztát.
A krémhez a margarint felolvasztottam, belekevertem a cukrot, majd a kakaót, végül a rum és a tej került bele. Felfőztem közepes sűrűségűre, hagytam hűlni egy kicsit. Beleforgattam a tészta kockákat, úgy hogy mindenhol érje a csokikrém, majd azonnal kókuszreszelékbe hempergettem.

Másképpen:

Kókusz szelet:  ( Dédi receptje)
Hozzávalók:
25 dkg liszt,
20 dkg cukor,
1 tojás,
3 dkg vaj,
2 evőkanál olvasztott méz,
1 sütőpor,
1 1/2 dl tej.
Az egészet jól kikeverni, zsírozott tepsibe, nem túl erős tűznél sütni.
Krém:
22 dkg vaj,
1/4 dl rum,
3 evőkanál tej,
25 dkg cukor,
2 dkg kakaópor.

A forgatáshoz:
2 csomag kókuszreszelék

Ezeket összefőzzük, míg a cukor elolvad. A 4 x 4 cm-re vágott kockákat a krémbe forgatjuk, és kókuszreszelékbe belehempergetjük.  

2015. szeptember 6., vasárnap

Körte csemege

A körte héjában és magában a gyümölcsben sok fajta vitamin,ásványi anyag, fehérje-alkotórész van, egymással harmonikus egyensúlyban. Ezek az ember anyagcseréjében jól hasznosulnak.
Tartalmaz káliumot, nátriumot, rezet, cinket, kalciumot, foszfort.  Magas a folsav tartalma, ami a vérképzéshez szükséges, valamint a "boldogsághormon" termelődését segíti elő.
Nagyon fontos tulajdonsága, hogy elősegíti a nehézfémek és a mérgező anyagok (ólom, higany), és a különféle konzerváló anyagok megkötését, semlegesítését, valamint ezek kiürülését a szervezetből.
Salaktalanítja a beleket, a káliumnak köszönhetően szabályozza a vízháztartást.  A körte víz tartalma magas, ezért folyadék pótlásra is ehetjük. C vitamin tartalma az immunrendszert erősíti. 
Megszünteti a székrekedést, segít emésztési zavarokban is. A különféle vese- és húgyhólyag bántalmakat is csökkentheti.
Vilmoskörte

Hozzávalók:

4 édes körte,
2 evőkanál citromlé,
2 evőkanál méz

Elkészítése:

A gyümölcsöt mossuk meg, vágjuk fel, vegyük ki a magokat. Nyomkodjuk szét, vagy vágjuk kockákra.
Keverjük össze a citromlével és a mézzel. Csészében azonnal tálaljuk.

Nekem most érik a Vilmoskörtém, isteni finom! Édes, lédús, puha, mint a vaj...

A körte ideális gyümölcssaláták, desszertek, kompótok, gyümölcslevek készítéséhez, valamint müzlibe is finom. Harmonikus kísérője a sajtoknak, ( pl. a francia camembert mellé).
 Jól csillapítja a kisebb éhséget étkezések között.

Fogyasszunk belőle eleget!
Ne együnk körtét hasmenés esetén. A terhes anyák se fogyasszanak belőle nagyobb mennyiséget!

2015. szeptember 5., szombat

Bögrés mákos sütemény

Ezen az esős, szürke szombaton nem volt kedvem, nagy sütésekbe bonyolódni, ezért választottam ezt a végtelenül egyszerű, de annál finomabb sütit.
Bögrés mákos süti

Hozzávalók:

1 bögre mák,
1 bögre cukor,
1 bögre liszt,
1 bögre tej,
1 egész tojás,
1 csomag sütőpor,
citromhéj, vagy vaníliás cukor.

Elkészítése:

A porszerű anyagokat összekevertem, majd hozzáadtam az egész tojást és a tejet is. Gépi habverővel két percig kevertem. Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntöttem az anyagot. Gyakorlatilag nem kell bele más ez a tészta mehetne a forró sütőbe. Én tettem bele egy kis csavart, mivel most érik a vilmoskörténk,  ezért 2 nagy körtét felkockáztam és egy fél csomag mazsolával együtt rászórtam a tészta tetejére és ezután dugtam a sütőbe. 20-30 perc alatt készre sült. Hagytam hűlni egy kicsit, majd meghintettem porcukorral és kb. 4 x 4 cm-s kockákra vágva tálaltam. Csak úgy eteti magát...

Jó étvágyat hozzá!