2017. január 22., vasárnap

Bögrében, mikróban sütve

Ma nem volt kedvem, nagy sütésekbe bonyolódni. Így gyorsan, egyszerűen összekevertem pár anyagot, egy kis gyümölcsöt, 3 percre mikróba dugtam, és már kész is volt a sütikém.
Bögrében, mikróban sütve

Hozzávalók:

4 csapott evőkanál liszt,
2 csapott evőkanál cukor,
1 késhegynyi szódabikarbóna,
2 csapott evőkanál kakaópor,
1 tojás,
2 evőkanál tej,
2 evőkanál olaj,
4 szem aszalt szilva, vagy más gyümölcs.

Elkészítése:

Egy bögrébe kanalazzuk a száraz összetevőket, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, és a folyadékokat, egy kanállal kikeverjük, az aszalt szilvát apró kockákra vágva belekeverjük. A pohár szélét papírtörlővel letöröljük és már mehet is a mikróba, amit 3 percre állítunk. Amikor megáll a mikró, még hagyjuk bent egy kicsit, úgy 30 másodpercig. Nagyon könnyen kijön a bögréből. Nekem nagyon megemelkedett, ezért ujjnyi szeletekre vágtam. Csokoládé-,vagy  karamellöntettel nagyon finom.

2017. január 15., vasárnap

Házi kenyér

Házi kenyér adalékok nélkül, frissen, ropogósan. Ez az igazi finomság, már az illata is étvágygerjesztő. Egy tűzállótálban sütöttem meg, gázsütőben.
Házi kenyér

Hozzávalók:

50 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1 evőkanál olaj,
1 teáskanál só,
1 kávéskanál cukor,
3 dl víz,

Elkészítése:

A liszt közepébe mélyedést csináltam, ebbe öntöttem 1 dl langyos vizet, beletettem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Kevés liszttel meghintettem, és megvártam míg felfutott az élesztő. Utána tettem bele az olajat, sót, és 2 dl langyos vizet ( vizet később még kellett hozzá tennem úgy 1/2 - 1 dl között, hogy jó legyen az állaga). Megdagasztottam kézi mixerrel, megszórtam kis liszttel, majd a dagasztótálban hagytam kelni. Vártam míg duplájára dagad, majd gyúródeszkán átgyúrtam, szép gömbölyű cipóra. Egy tűzállótálat kizsíroztam, liszteztem, belehelyeztem a kis cipót. Az edényben is hagytam még kelni 15 percet, közben előmelegítettem a sütőt. Mielőtt betettem volna a sütőbe, bevágtam két helyen, és ecsettel lekentem vízzel. A tál tetejét is bevizeztem, úgy tettem rá, (azért hogy gőz keletkezzen) és ezután dugtam a sütőbe. 200 fokos sütőben 20 percig sütöttem fedővel, majd hogy piruljon, fedő nélkül sütöttem tovább még 20 percig. Amikor már szép volt a színe kivettem a sütőből és ismét megkentem vízzel.
Alig vártam, hogy megkezdhessem!
Ezt a receptet a Receptneked.hu oldalon találtam, Most készítettem el először, de nem utoljára. Nagyon ízlett!

U.i:
A sütéshez, bármilyen tűzállótál jó, jénai, kerámia, stb., csak legyen teteje.

2017. január 14., szombat

Szalagos fánk

Itt a farsang ideje, vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Ilyenkor szoktunk finom fánkokat sütni.
Szalagos fánk
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
3 dl langyos tej,
5 dkg vaj,
5 dkg porcukor,
1 csomag élesztő,
3 tojássárgája,
csipet só,
1 evőkanál rum

Olaj a sütéshez

Tetejére:
Barack lekvár,
 porcukor,
 vaníliás cukor,

Elkészítése:
Az élesztőt egy kevés langyos tejben felfuttatjuk a egy kis cukorral együtt. A lisztbe keverjük a sót és a cukrot, majd összemorzsoljuk a lisztet és a vajat. A tojássárgákat habosra keverjük, így tesszük a tésztába a kovásszal és a rummal együtt, és annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, a tetejét kis liszttel megszórjuk, hagyjuk állni langyos helyen félórát. Amikor megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és ismét pihentetjük félórát. A megkelt fánkok közepét ujjunkkal egy kicsit benyomjuk. Olajat hevítünk és a fánkokat a benyomott résszel lefelé beletesszük az olajba, fedőt rakunk rá, majd megfordítjuk, de akkor már fedő nélkül sütjük tovább. Lassú tűznél süssük, hogy a közepe is átsüljön. Papírszalvétára szedjük, lekvárt teszünk a közepébe és megszórjuk porcukorral. Keverhetünk a porcukorba vaníliás cukrot is.

U.I.:
Azért teszünk rumot a fánk tésztájába, mert a rum nem engedi, hogy a fánk felszívja az olajat. 

2017. január 8., vasárnap

Jugó szelet

Nekem ezen a néven szerepel a receptes füzetemben, de ez egy nagyon régi recept, aminek semmi köze sincs a neten keringő mai Jugó szeletekhez. Barna tészta, piskótatekercs, vaníliapuding biztosan nincs az én receptemben...Ez a recept abból az időkből való, amikor nem lehetett kapni pudingport...
Jugó szelet
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
15 dkg zsír,
15 dkg cukor,
2 egész tojás,
1 sütőpor,
kevés tej,
Krémhez:
20 dkg  porcukor,
10 dkg vaj,
kevés rum, vagy rumaroma,
2 evőkanál kakaó,
2 marék őrölt dió,
baracklekvár

Elkészítése:
A zsírt a cukorral és a tojásokkal habosra kevertem, majd beleraktam a sütőporos lisztet is és annyi tejet, hogy könnyen sodorható tészta legyen. Tepsi hátán 4 lapot sütöttem belőle. Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt sült meg egy lap.
A krémhez a cukrot, vajat és a rumot habosra kevertem egy kevés tej hozzáadásával. Hozzátettem a diót és a kakaót is, és jól elkevertem.
Az egyik lapot összetördeltem, majd rumos-tejjel megöntöztem, de csak annyival, hogy ne ázzon szét a tészta, és legyenek ropogósabb darabok is benne. Végül ezt is a krémhez kevertem.
A lapokat baracklekvárral megkentem, majd ráterítettem a krémet is. A tetejét pedig porcukorral szórtam meg.

2017. január 1., vasárnap

Sajtosrúd egy kis csavarral

Az új évi pogácsa helyett, most csavart sajtosrudat sütöttem. A netten találtam a receptet, annyira dicsérték, hogy kipróbáltam.
Sajtosrudak egy kis csavarral

Hozzávalók:  ( 1 nagy tepsire való)

35 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,
1 teáskanál só,
25 dkg margarin,
6 evőkanál víz,
1 evőkanál 20 %-os ecet,

A tetejére:
1 tojás,
trappista sajt reszelve

Elkészítése:

Egy tálba a lisztet, a sót és a sütőport összekevertem, ebben elmorzsoltam a margarint, majd hozzáadtam a folyadékokat. Egynemű tésztává gyúrtam és hagytam pihenni 2 órát. A recept szerint egy éjszakán át kell pihentetni és másnap sütni.
Én  két óra elteltével kisodortam, megkentem a felvert tojással, rudakat vágtam derelyemetszővel. A rudakat megcsavartam és így forgattam a reszelt sajtba.Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöttem.

Nagyon finom ropogós, de mégis omlós, ízletes rudak lettek, csak úgy etette magát...
  

2016. december 31., szombat

Boldog új évet kívánok!

Nichi-ya Nikoletta: Boldog új évet!

Nem akarom elhinni, hogy ismét itt tartunk.
Újra Szilveszter, na de hova rohanunk?
Van még pár perc, míg éjfélt üt az óra,
álljunk meg egy picit, legalább egy szóra.

Egy évvel ezelőtt pontosan itt álltunk,
az új évtől csakis jót és szépet vártunk.
De hozott jót és rosszat, hideget és meleget,
aggatott ránk jó pár hálátlan szerepet.

De most mégis kedvesen búcsúzzunk tőle,
s pozitívan tekintsünk a soron következőre!
Bízzunk abban, hogy kegyes lesz majd hozzánk!
Boldog új évet kívánok! Óév, viszlát!

B.Ú.É.K.!

2016. december 20., kedd

Mézeskalács vár

Idén is készültem az unokáimnak egy kis meglepetéssel. Mézeskalács receptjéből készítettem egy várat. Ez az első váram, meg eddig nem csináltam ilyet. A házikónak is nagyon örültek, bízom benne, hogy ennek is nagyon fognak örülni.
Mézeskalács recept itt.
Mézeskalács vár

Keménypapírból kivágtam a sablonokat.
16 db 5 x 15 cm-es téglalapot,
4 x 20 cm-es téglalap, ami a közepébe került.
4 x 11 x 10 cm -es téglalap az oldalfalaknak, azért 11, mert így adta ki, hogy felül legyen mind a két végén kocka.
A tetőnek pedig 2 5 x 5-ös négyzetből, csináltam a 4 háromszöget, na ez egy kicsit lehetett volna nagyobb is.
Az ablakokat és a kaput sütés előtt vágtam ki. Ha nagyon stabilra szeretnénk készíteni, akkor alapot is vágjunk neki és arra ragasszuk, én készítettem külön alapot, hanem csak ráraktam egy tálcára.
Kivágtam a tésztából őket, megsütöttem, majd főtt tojásfehérje habjával díszítettem. Hagytam megszáradni. Másnap ragasztottam össze. A ragasztónak kristálycukrot karamellizáltam, ebbe mártottam a széleket. Gyorsan összeragadt. De nagyon kell vigyázni, mert ha hozzáérünk, megégethetjük magunkat. Nekem sikerült is egy-két hólyagot összeszedni.